keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Lisää liian hidasta metsähölköttelyä

Minun pitäisi kai nyt tosissaan pohtia, kuinka paljon haluan kehittyä juoksijana ja kuinka paljon vain nauttia kivoista maisemista ja mukavasta hölköttelystä. Maastossa tasaisen vauhdin ylläpito on liki mahdotonta puhumattakaan tasaisesta sykkeestä. Tiedän, että minun pitäisi vielä treenata peruskuntoa matalasykkeisillä lenkeillä, mutta viidakkomainen jokiranta esteineen ja puroineen ja väisteltävine hevosenläjineen on vain niiin paljon hauskempi lenkkimaasto kuin tasainen asvaltti. Eikä siitä tule mitään, että kävelisin jyrkimmät kohdat tai hyppelisin esteiden yli antamatta sykkeen kohota. Mutta eihän se nyt niin voi mennä, että kuntoni ei nouse, jos lenkissä on tuollaisia vaativampiakin pätkiä. Kuitenkin ainakin puolet on aika tallattua polkua tai jopa hiekkatietä ja kun ohjelmani sallii pidemmät lenkit, on joukkoon pakko lisätä yhä enemmän hiekkatie-, asvaltti- ja pururataosuuksia. Jälkimmäisiä tietenkin vasta sitten, kun hiihtokausi on lopullisesti ohi. En ole kuukauteen juossut pururadalle päin, koska en halua aiheuttaa mitään ärsyyntymisen aihetta hiihtäjille.

Mietin jälleen kerran lenkillä uusia kenkiä. Ostan ainakin uudet peruslenkkarit, mutta rinnalla olisi hyvä olla toisetkin kengät. Olen pitkään haaveillut Fivefingerseistä, koska ne veisivät älyttömän vähän tilaa esimerkiksi rinkassa maailmalla ja niillä voisi kävelläkin (ihan kuin lenkkareilla ei voisi...), mutta sitten täysi tukemattomuus tietenkin epäilyttää. Olen juossut vain hyvin tuetuilla tossuilla enkä ole paljasjalkajuoksuakaan kokeillut ikinä (paitsi sisätiloissa, lasketaanko se?). Luulen, että Fivefingerseillä juokseminen olisi enemmänkin sellaista leikkimistä kuin oikeaa varteenotettavaa treenaamista. Toisaalta onko sillä väliä?

 Toinen vaihtoehto kakkoskengiksi olisi tietenkin maastojuoksukengät. Siinä epäilyttää se, tarvitsenko niitä oikeasti. Vaikka olisi mahtavaa juosta vain poluilla tai umpimetsässä, helppouden vuoksi liitän metsälenkkeihinikin yleensä sitä muuta alustaa. Metsää ei vain ole tarpeeksi. Toki voisin lähteä pidemmäksi, mutta sitten tulisi taas sitä asvalttia väliin. Eivät maastokengät asvaltista kai pilalle mene, mutta silti...

Kolmas vaihtoehto on tietenkin kevyet lenkkarit lyhyisiin ja vauhdikkaisiin lenkkeihin. Vedot ja intervallit olisivat aika välttämätön juttu treeniohjelmaani, jos meinaan ikinä päästä pois tästä hölköttelyvauhdista. Vaan kyllä niitä vetelee peruskengilläkin. Tunnen vähiten intoa ostaa kevyet lenkkarit. Metsä ja paljasjalkailu kiinnostaa enemmän.

Tai ehkä ostan kaikki neljä ja käytän koko kesäbudjettini juoksukenkiin. Ei huono vaihtoehto sekään. Ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti